21 Mart 2021 Pazar

 ANADOLU ALEVİLERİ VE SULTAN NEVRUZ

Alevi ve Bektaşilerce Sultan Nevruz Tanrının dünyayı yarattığı gündür derler. Aleviler Nevruz’a çok değer verirler. Alevilere göre 21 Mart günü Hz Ali doğmuştur. Hazreti ALİ’NİN ANNESİ Fatma Kâbe’yi tavaf ederken doğum sancıları başlamış, tavafını tamamlayıp Kâbe’nin içine girmiş 12 gün sonra 13. Cuma günü 21 Mart 598 de doğum yapmış Hz Muhammed de yeni doğan amcasının oğluna Hz. Ali adını koymuştur.
Alevilerde o gün yanı 21 Mart günü gençler gruplar halinde bütün evleri dolaşarak ( Yumurta Yağ, bulgur un ) toplanır. Toplanan bu erzaklar fakirlere dağıtılır. Hızır eve uğradı diye erzak alanlar sevinir dualar ederler. Bazen zenginler kurban keserler köylülere ya da mahalleliye lokma yemeğini verirler. Bu arada ev önünde ya da tören alanında Ateş yakalarlar gençler ateşin üzerinden atlarlar. Bu ateş yakma ve ateşin üzerinde atlamalar her halkın töreninde vardır. Ateş tanrının ışığıdır. Her ne kadar baharın gelişi ve doğanın uyanışı sayılsa da Ateşin üzerinde atlayanların da ruhları uyanır ve temizlenir
Her bölgenin, her halkın kendine göre bir Nevruz kutlaması ve anlamı vardır. Ancak ortak alan Zerdüşt Peygamberdir. Nevruz Bayramı 20 Şubat 21 Mart günleri arasında kutlanır. Bu bayram eski çağlardan beri baharın gelişi doğanın uyanışı olarak kutlanıp günümüze dek gelmiştir. Zerdüşt peygamber ve ateş bu bayramın önemli simgelerindendir. Ateş nar anlamındadır. Halklarımız; atalarımızdan öğrendikleri gelenek ve görenekleri hatta efsaneleri günümüzü kadar taşımayı başarmışlardır. Bir zamanlar yaşadığımız topraklarda Zerdüştlük inancı hakimdi. Zerdüştlük inancına göre ateş tanrını ışığı sayıldığında, her türlü dua ve ibadet ateşin önünde yapılır. Nevruzla ateş arasındaki bağ günümüze kadar gelmiştir. Zerdüştlükten ateş kutsal sayılmış tanrı ile bir iletişim aracı olmuştur. Kutlamalar alanında ateşi üzerinde atlamak ruhlarını tazelemek, ateş üzerine yemin etmek, ateş gibi yanayım demek, narına yanmak, ateş çarpsın gibi yeminler Zerdüştlük inancından kaynaklanmaktadır. Bu bayram her ne kadar feodal yanı toprağa bağlı toplumlar tarafından kutlanıyorsa gelişen, değişen ve kentleşen sanayileşen çağımızda bu bayramları özüne göre organize etmek, kutlamak kolay bir iş değil. Herkesin NERUZ BAYRAMI kutlu olsun. .
Sultan Nevruz günü canlar uyanır,
Hal ehli olanlar nura boyanır.
Muhip olan bugün ceme dolanır,
Himmeti erince Nevruz Sultan’ın...

Aşık olan canlar bugün gelirler,
Sultan Nevruz günü birlik olurlar.
Hallak-ı cihandan ziya alırlar,
Himmeti erince Nevruz Sultan’ın...
(Pir Sultan Abdal)

Hiç yorum yok: